Uusi pakoterikossääntely selkeyttää ja asettaa rajoja
Pakotteet ovat kansainvälinen ja ulkopoliittinen keino vaikuttaa maailmalla esimerkiksi turvallisuusuhkiin, vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin tai kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin. Nyt pakotteiden rikkominen on Suomessa aiempaa kattavammin kriminalisoitu.
Suomessa on tullut voimaan uusi sääntely pakoterikoksista. Näillä uusilla säännöksillä on pantu täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi, jonka tavoitteena on varmistaa, että EU:n määräämien pakotteiden rikkominen on rangaistavaa kaikissa jäsenvaltioissa yhtenäisen vähimmäistason edellyttämällä tavalla.

Mikä muuttui?
Aikaisemmin Suomessa EU:n säätämien pakotteiden rikkominen ja sen yrittäminen oli säännelty rangaistavaksi säännöstelyrikoksina. Säännöstelyrikosasiat ovat olleet pääasiallisesti vienti- ja tuontikieltojen rikkomisia. Tyypillisiä tekotapoja ovat tietojen ilmoittaminen virheellisesti tulli-ilmoituksissa. Toisinaan rikosepäilyt ovat koskeneet yksityishenkilöiden toimesta tapahtuvaa rahojen tai tuotteiden kuljettamista toisten henkilöiden lukuun.
Uudistunut sääntely
Rikoslakia uudistettiin niin, että pakotteiden rikkominen olisi rangaistavaa säännöstelyrikossäännöstä kattavammilla ja yksityiskohtaisemmilla rangaistussäännöksillä. Tämän vuoksi säädettiin erilliset rangaistussäännökset pakoterikoksesta, törkeästä pakoterikoksesta, tuottamuksellisesta pakoterikoksesta ja pakoterikkomuksesta. Säännöksissä kuvaillaan keskeiset tekotavat, joilla pakotelainsäädännössä säädettyjä kieltoja voidaan rikkoa. Rangaistava menettely ilmenee kuitenkin tarkemmin vasta viitatusta pakotelainsäädännöstä eli EU:n tasoisesta sääntelystä.
Nykyään rikoslain 46 luvussa säädetään pakotteiden rikkomisesta. Esimerkiksi henkilö voi syyllistyä pakoterikokseen, jos hän mahdollistaa EU:n pakotelistalla olevan henkilön pääsyn Suomeen tai kauttakulun maan alueen kautta. Samoin palveluiden tai teknisen avun tarjoaminen pakotteiden vastaisesti on rangaistavaa. Törkeänä rikos katsotaan silloin, jos taustalla on selkeä suunnitelmallisuus tai jos rikoksella tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä. Myös yrittäminen on myös rangaistava.
Rangaistusvastuu voidaan tuomita sekä ihmisille että yrityksille
Pakoterikokseen, törkeään pakoterikokseen ja tuottamukselliseen pakoterikokseen sovelletaan myös oikeushenkilön rangaistusvastuuta. Näiden rikosten osalta yhteisösakon ylin rahamäärä on yleisestä yhteisösakon enimmäismäärästä poiketen viisi prosenttia oikeushenkilön liikevaihdosta kuitenkin vähintään 850 000 ja enintään 40 miljoonaa euroa. Liikevaihtoperusteinen määrittely suhteuttaa rangaistusasteikon määrittelemisen oikeushenkilön taloudelliseen asemaan. Luonnolliselle henkilölle rangaistusasteikko porrastetaan rikoksen vakavuuden perusteella.
Muista tarkistaa, että noudatat pakotemääräyksiä, kuten pakotelistoja, jotta vältät rikosvastuun. Ota yhteyttä selvittääksesi, miten vältät turhat riskit.
Yritysrikosjuristi.fi on Skyline Legal -lakitoimiston ylläpitämä rikosoikeuteen erikoistunut palvelu. Saat meiltä nopean ja asiantuntevan avun. Ota yhteyttä info@skylinelegal.fi.
Teksti:
Stina Virkkala (LinkedIn)