Sisäpiirintieto ja sen väärinkäyttö arvopaperimarkkinoilla

28.07.2025

Sisäpiirintiedolla tarkoitetaan täsmällistä ja julkistamatonta tietoa, joka liittyy arvopaperin eli esimerkiksi osakkeen liikkeeseenlaskijaan tai kaupankäynnin kohteena olevaan osakkeeseen. Sisäpiirintiedolta edellytetään lisäksi sitä, että jos tieto julkistettaisiin, olisi sillä huomattava vaikutus arvopaperin tai siihen liittyvien rahoitusjohdannaisten hintaan. Sisäpiirintieto voi olla tietoa muun muassa osakkeiden hintoihin vaikuttavista muutoksista yrityksessä. Sisäpiirintiedon edellytyksenä on, ettei tietoa ole julkistettu tai ettei se muutoin ole markkinoilla saatavilla. Sellainen tieto yrityksestä tai sen osakkeista, joka on asianmukaisesti julkistettu, ei siis ole sisäpiirintietoa.

Pimeä toimisto
Avainsanat: yritysrikos, yritysrikosoikeus, rikos, yritys, lakimies, juristi, yritysrikosjuristi, sisäpiiritieto, sisäpiirintieto, väärinkäyttö, rangaistus, osake, arvopaperi, liikeeseenlaskija, sijoittaja.

Sisäpiirintiedon väärinkäyttö

Rikoslain esitöiden mukaan kaikilla sijoittajilla on oltava yhtäläinen mahdollisuus käyttää hyväkseen arvopapereita ja niiden liikkeeseenlaskijoita koskevia tietoja. Sen vuoksi sisäpiirintiedon väärinkäyttö on rikoslailla kielletty. Sisäpiirintiedon väärinkäyttöön voi syyllistyä käyttämällä hyväksi arvopaperiin liittyvää sisäpiirintietoa esimerkiksi luovuttamalla tai hankkimalla arvopapereita. Esimerkiksi jos henkilö yhtiön johdossa tietää tulevasta yrityskaupasta ja ostaa osakkeita ennen tiedon julkistamista, voi hän saada taloudellista hyötyä väärinkäyttämällä sisäpiirintietoa. Myös tiedon jakaminen kolmannelle henkilölle on yhtä lailla kiellettyä.

Väärinkäytön seuraamukset

Sisäpiirintiedon väärinkäyttö on rangaistavaa paitsi tahallisena, mutta myös törkeästä huolimattomuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, ettei sisäpiirintiedon väärinkäyttö edellytä tekijältä teon tahallisuutta ollakseen rangaistavaa. Suomessa sisäpiirintiedon väärinkäytöstä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Myös tahallisen rikoksen yritys on rangaistava. Sisäpiirintiedon väärinkäyttöön voi liittyä myös muita kuin rikosoikeudellisia seuraamuksia. Sellaisia ovat Finanssivalvonnan tai muiden viranomaisten määräämät hallinnolliset seuraamukset, pörssin asettamat seuraamukset ja esimerkiksi vahingonkorvausvelvollisuus.

Sisäpiirintiedon tunnistaminen

Sisäpiirintiedon väärinkäyttöön liittyvä sääntely on varsin avointa. Sen vuoksi voi olla vaikeaa päätellä, mikä tieto on esimerkiksi tarpeeksi täsmällistä ollakseen sisäpiirintietoa. Mitkä tahansa markkinoilla liikkuvat huhut eivät täytä sisäpiirintiedolta vaadittavia edellytyksiä ja ne onkin erotettava sisäpiirintiedosta. Kuitenkin myös yrityksen sisällä voi olla epävarmaa tietoa, josta voi olla vaikeaa päätellä, onko sillä merkitystä arvopapereiden hintoihin. Aiemmin epävarma tieto voi tulevaisuudessa muuttua sisäpiirintiedoksi sen täsmennyttyä.

Yritysrikosjuristi.fi on Skyline Legal -lakitoimiston ylläpitämä rikosoikeuteen erikoistunut palvelu. Saat meiltä nopean ja asiantuntevan avun. Ota yhteyttä info@skylinelegal.fi.

Teksti:

Mirka Sieppi (LinkedIn)