Miten suojata yrityssalaisuudet työntekijöiden vaihtuessa?

14.07.2025

Yrityksen luottamuksellisten tietojen leviäminen on monelle yritykselle liiketoiminnallinen riski. Pelko luottamuksellisten tietojen leviämisestä on todellinen esimerkiksi silloin, kun työntekijä poistuu yrityksestä, jolloin hänellä voi olla edelleen hallussa yrityssalaisuuksia.

Mitkä ovat yrityssalaisuuksia?

Yrityssalaisuudet määritellään liikesalaisuuslaissa. Liikesalaisuudella tarkoitetaan tietoa, joka ei ole tavanomaisesti tällaisia tietoja käsitteleville henkilöille yleisesti tunnettua tai helposti selville saatavissa. Tällaisella tiedolla tulee olla taloudellista arvoa elinkeinotoiminnassa. Lisäksi tiedon laillisen haltijan on tullut tehdä kohtuullisia toimenpiteitä tiedon suojaamiseksi.

Määritelmän mukaisia tietoja ovat esimerkiksi tekniset tiedot, kuten prosessit, asiakastiedot, strategiat, liiketoimintasuunnitelmat ja taloustiedot. Olennaista yrityssalaisuuden alaiselle tiedolle on, että ne ovat yritykselle elintärkeitä, minkä perusteella niiden tulee pysyä luottamuksellisina.

 sähkö
Avainsanat: energia-ala, allianssimalli, allianssi, projektinhallinta, infrastruktuurihanke, yhteistyömalli, riskienhallinta, contract, energy, Finnish energy infrastructure, YSE 1998, FIDIC, energia-ala, rakennusala, yrityssalaisuudet, laki, juristi, rikoslaki, yritysrikos.

Keinot suojautua riskeiltä

Usein yrityksessä työskentelevällä työntekijällä on hallussaan yritykselle kuuluvaa luottamuksellista tietoa. Hän on voinut saada sen vahingossa tai tarkoituksella. Usein työsopimuksilla velvoitetaan pitämään salassa kaikki liike- ja ammattilaisuudet sekä muut luottamukselliset tiedot, jotka työtehtäviä tehdessä tulee työntekijän tietoon. Tällöin työntekijä ei saa työsuhteen kestäessä hyödyntää tai paljastaa työnantajan ammatti- tai liikesalaisuuksia.

Yrityksillä on mahdollisuus suojautua riskeiltä myös esimerkiksi salassapitosopimuksilla. NDA eli non-disclosure agreement on salassapitosopimus, jossa tiedon vastaanottaja sitoutuu pitämään vastaanottamansa luottamuksellisen tiedon tai materiaalin salassa. Tällainen sopimus sitoo työntekijän pitämään yrityksen salaisuudet luottamuksellisina myös työsuhteen jälkeen.

Yritys voi tehdä työntekijän kanssa myös kilpailukieltosopimuksen, joka estää työntekijää siirtymästä saman toimialan yrityksiin tietyn ajan kuluessa työsuhteen päättymisestä. Kilpailukieltosopimuksesta on hyvä huomata, että sen tekemiselle on säädetty edellytykset laissa. Lisäksi työnantajan on maksettava korvaus työntekijälle kilpailukiellon aiheuttamasta rasitteesta työsuhteen päättyessä.

Seuraamukset liikesalaisuuksien rikkomisesta

Liikesalaisuuden rikkomisesta on kyse tilanteesta, jossa salassapitovelvollinen oikeudettomasti ilmaisee tai hyödyntää liikesalaisuuden alaista tietoa tai jokin henkilö oikeudettomasti hankkii liikesalaisuuden. Liikesalaisuuden loukkauksesta voi syntyä rikosoikeudellinen ja vahingonkorvausoikeudellinen vastuu.

Liikesalaisuuden tahallinen tai huolimaton käyttäminen johtaa kohtuulliseen hyvitykseen sekä korvaukseen kaikesta vahingosta, jonka loukkaus aiheuttaa. Jos liikesalaisuuden perusteella on kehitetty tuote, tuomioistuin voi määrätä vetämään liikesalaisuutta loukkaavan tuotteen pois markkinoilta tai määrätä tuotteen muutettavaksi tai hävitettäväksi. Vaihtoehtoisena ratkaisuna on myös määrätä tuotteesta erillinen käyttökorvaus.

Salassapitovelvollisuutta voidaan tehostaa sopimussakolla. Sopimussakosta sopiminen onkin tarpeen, koska usein toteutuneen vahingon määrää on vaikea näyttää toteen.

Salassapidon rikkominen voi johtaa myös rikosoikeudelliseen vastuuseen. Rikoslaissa säädetään rangaistavaksi yrityssalaisuuden rikkominen, yrityssalaisuuden väärinkäyttö, salassapitorikos sekä salassapitorikkomus.

Yritysrikosjuristi.fi on Skyline Legal -lakitoimiston ylläpitämä rikosoikeuteen erikoistunut palvelu. Saat meiltä nopean ja asiantuntevan avun. Ota yhteyttä info@skylinelegal.fi.

Teksti:

Stina Virkkala (LinkedIn)