Milloin yritys voi joutua rikosvastuuseen?
Yrityksen eli oikeushenkilön rangaistusvastuu voi tulla kyseeseen, jos se syyllistyy toiminnassaan rikokseen, joka on laissa erikseen säädetty myös yrityksille rangaistavaksi. Tällöin yritys voidaan tuomita yhteisösakkoon.
Kaikista rikoksista ei seuraa yrityksille rikosvastuuta, eivätkä kaikki työntekijän virheet ole automaattisesti yrityksen vastuulla. Tässä artikkelissa pureudutaan siihen, milloin ja miksi yritys voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Yritys ei tee rikosta, mutta se voi silti olla vastuussa
Yleinen edellytys yrityksen rikosvastuulle on yrityksessä tapahtunut rikos. Yritys ei itse oikeushenkilönä voi konkreettisesti syyllistyä rikokseen, jolloin yritys ei siis ole rikoksen tekijä. Yrityksen vastuu seuraa rikoksesta, jonka ihminen on tehnyt sen toiminnassa. Mitä ehtoja tapahtuneelle rikokselle voidaan asettaa?
Neljä kynnystä vastuulle
Yritystoiminnassa tapahtuneen rikoksen täyttymiselle voidaan asettaa neljä erillistä ehtoa.
Ensimmäinen edellytys on, että oikeushenkilön rangaistusvastuu koskee vain niitä rikoksia, joihin se on erikseen säädetty sovellettavaksi.
Toisena kriteerinä on, että kyseisessä tapauksessa kaikkien rikosoikeudellisten vastuun kriteerien on täytyttävä. Tällä tarkoitetaan sitä, että rikos on voitava lukea tekijän syyksi rikossäännösten mukaisesti.
Kolmantena edellytyksenä on, että rikoksentekijä kuuluu oikeushenkilön johtoon, on sen palveluksessa virka- tai työsuhteessa tai on toiminut oikeushenkilön edustajan antaman toimeksiannon nojalla. Tällä saadaan suljettua ulkopuolelle tilanteet, joissa täysin ulkopuolinen henkilö tekee oikeushenkilölle hyödyllisen rikoksen.
Neljäntenä edellytyksenä on oikeushenkilön puolesta tai hyväksi toiminen. Oikeushenkilön rikosoikeudellinen vastuu on seurausta oikeushenkilön hyväksi tai puolesta rikoksen tehneen luonnollisen henkilön teoista tai laiminlyönneistä. Puolesta ja hyväksi toimimisen vaatimus osoittaa sen, että rikoksentekijä on rikosta tehdessään toiminut oikeushenkilön intressien mukaisesti.
Näiden edellytysten lisäksi vaaditaan, että yrityksen lakisääteiseen toimielimeen tai johtoon kuuluva tai siellä tosiasiallista päätösvaltaa käyttävä henkilö on osallistunut rikokseen tai sallinut sen tapahtuvan. Vaikka tämä edellytys ei täyttyisi, voi vastuu seurata myös toiminnan järjestämiseen liittyvän velvollisuuden laiminlyönnistä. Tällä tarkoitetaan sitä, että yrityksen toiminnassa ei ole noudatettu asianmukaista huolellisuutta ja varovaisuutta rikosten estämiseksi.
Miksi yrityksen rangaistusvastuu on tärkeä huomioida?
Yrityksille tämä ei ole vain juridinen kysymys, vaan se koskee yrityksen maine-, talous- ja vastuullisuuskysymyksiä. Rikosoikeudellinen vastuu voi konkretisoitua yhteisösakkona, mutta usein suurin hinta maksetaan luottamuksen, asiakkaiden tai liiketoiminnan menettämisenä.
Jokaisen organisaation kannattaa huolehtia siitä, että toiminta on järjestetty lain mukaisesti ja että organisaatiossa työskentelevät ihmiset tietävät, mikä on sallittua ja mikä ei. Kyse on siitä, että yritys voi aidosti joutua vastaamaan teoista, jotka ovat tapahtuneet sen nimissä.
Yritysrikosjuristi.fi on Skyline Legal -lakitoimiston ylläpitämä rikosoikeuteen erikoistunut palvelu. Saat meiltä nopean ja asiantuntevan avun. Ota yhteyttä info@skylinelegal.fi.
Teksti:
Stina Virkkala (LinkedIn)