Milloin yritykselle voidaan tuomita yhteisösakko?

30.06.2025

Yrityksen toiminnassa tehdyn rikoksen rangaistusvastuu voi varsinaisen tekijän lisäksi kohdistua yritykseen. Yritykseen kohdistuvana rangaistuksena käytetään yhteisösakkoa, joka tulee yrityksen maksettavaksi. Yhteisösakko on tuomioistuimen määräämä ja se määrätään syyttäjän aloitteesta. Syyteoikeus asiassa on vain syyttäjällä, joten rikosasian mahdollisella asianomistajalla ei ole oikeutta esittää yrityksen rangaistusvastuuta koskevaa vaatimusta.

Oikeuskäytännössä on yhteisösakon määräämiseen liittyen kiinnitetty huomiota rikollisen teon vakavuuteen ja vaarallisuuteen. Mitä vakavammasta rikoksesta on kyse, sitä suuremmalla todennäköisyydellä yhteisösakko tuomitaan. Suomessa tuomitaan vuosittain kymmeniä yrityksiä yhteisösakkoon. Yhteisösakkoja määrätään eniten työturvallisuus- ja ympäristörikoksista.

Raide
Avainsanat: yhteisösakko, yritysrikos, juristi, lakimies, lakiapu, yritysrikosjuristi, sakko, rikos, yrityksen rangaistusvastuu.

Kuinka paljon yhteisösakkoa voidaan määrätä?

Yhteisösakon määrä riippuu useasta tekijästä. Yhteisösakon määrään vaikuttaa etenkin yrityksen koko, taloudellinen asema ja rikollisen teon vakavuus ja laajuus. Isommalle ja vakavaraisemmalle yritykselle määrätään todennäköisemmin suurempi yhteisösakko. Myös rikoksentekijän asemalla yrityksessä on merkitystä rangaistuksen mittaamisessa. Mitä merkittävämpi asema rikoksentekijällä on yrityksessä, sitä moitittavampana rikosta on pidettävä.

Vähimmillään yhteisösakkoa voidaan tuomita 850 euroa ja enimmillään 850 000 euroa. Yhteisösakon määrä tulee kuitenkin pakoterikosten osalta nousemaan uudistuksen myötä vähintään 850 000 euroon ja enintään 40 miljoonaan euroon silloin kun oikeushenkilön liikevaihto ylittää 17 miljoonaa euroa.

Voiko tuomioistuin jättää yrityksen tuomitsematta yhteisösakkoon?

Yhteisösakkoon tuomitseminen perustuu tuomioistuimen kokonaisharkintaan. Tuomioistuin voi silti jättää yrityksen tuomitsematta yhteisösakkoon vähäisyys- tai kohtuusperiaatteen perusteella. Vähäisyydellä tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä, että rikos on vähäinen tai yrityksen tosiasiallista päätösvaltaa käyttävän osuus on rikoksessa vähäinen. Myös rangaistuksen kohtuuttomuus voi tietyin edellytyksin olla peruste jättää yritys tuomitsematta yhteisösakkoon.

Varsinaiselle tekijälle määrätty rangaistus ei estä yhteisösakon määräämistä yritykselle. Yhteisösakko voidaan kumminkin jättää määräämättä, jos samasta teosta aiheutuvat seuraukset kasaantuisivat kohtuuttomasti. Yhteisösakon tuomitsematta jättäminen rangaistusten kasaantumisen vuoksi edellyttää kuitenkin poikkeuksellisen ankaraa rangaistusten kokonaisuutta.

Yritysrikosjuristi.fi on Skyline Legal -lakitoimiston ylläpitämä rikosoikeuteen erikoistunut palvelu. Saat meiltä nopean ja asiantuntevan avun. Ota yhteyttä info@skylinelegal.fi.

Teksti:

Mirka Sieppi (LinkedIn)